Champagne & Spijs: De perfecte combinatie van Bubbels en Smaak

Bij goede wijn hoort nu eenmaal goed eten

#BUBBELBLOG #3

Siebe

Siebe Kruize

Founding Bubbel Broeder

Zoals de meeste van jullie wellicht wel weten, ben ik niet alleen champagne liefhebber, maar hou ik er ook nog wel eens van om in de keuken te staan. Waar je niet zo snel aan denkt bij champagne is het combineren met overheerlijke gerechten. Nu de kerst voor de deur staat en de menu’s gemaakt gaan worden, is het toch eens leuk om na te denken welke wijn-spijs combinaties jij op tafel gaat zetten. Het goede nieuws is – bij elke gang zou je een champagne kunnen serveren! Soms wordt champagne ook gebruikt als ingrediënt in bijvoorbeeld sauzen. Aan het einde van deze blog geef ik één van mijn favoriete recepten in combinatie met champagne. 

Nog even de basis van champagne

De meeste champagne wordt gemaakt van één of een combinatie van de volgende drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Elke druivensoort draagt bij aan het unieke smaakprofiel van de champagne. In dit artikel lees je daar meer over. De basis “blend” champagne combineert deze druiven in een harmonieuze mix, terwijl blanc de blancs volledig uit Chardonnay bestaat en blanc de noirs voornamelijk uit Pinot Noir en Pinot Meunier. Het begrijpen van deze diversiteit is essentieel bij het kiezen van de perfecte champagne-spijscombinaties. Want elke champagne heeft zijn eigen karakter en past dus ook bij andere gerechten.

Een Sprankelend Begin: Champagne als Aperitief

Einde van de middag en je gasten zijn gearriveerd, tijd om het glas te heffen en te starten met een borrel. Een glas champagne als aperitief is een klassieke keuze die de smaakpapillen prikkelt en de zintuigen voorbereidt op de maaltijd. Mede door de iets hogere zuurgraad komt de speekselontwikkeling op gang waardoor je de gerechten die gaan volgen nog beter proeft. Kies vooral voor een iets jongere en frisse champagne, bijvoorbeeld deze.

En wat is een borrel zonder hapjes? Juist bij de borrel kun je een verscheidenheid aan hapjes serveren die perfect combineren met champagne. Hierbij kun je denken aan lichtere hapjes zoals oesters en gerookte zalm of juist een selectie van verfijnde kazen. De verfrissende zuurgraad en de subtiele tonen van groene appeltjes in de champagne creëren een ideale balans met deze delicatessen. Hieronder vind je drie recepten van hapjes die ik wel eens serveer bij onze champagnes.

Oester met witte chocolade en kaviaar

(Recept van de Sligro)

Tip: De kaviaar kun je ook prima vervangen voor een goedkoper alternatief, zoals zalmeitjes of haring kaviaar.

Steak tartaar van tomaat

(Recept van Cheflix)

Toast met gerookte eendenborst

(Eigen recept)

Toastje – Plakje gerookte eendenborst –
Klein theelepeltje confit de Champagne – om het af te maken een gedroogd bloemetje

Blanc de Blancs GAAT PRAKTISCH GOED MET ALLES UIT DE ZEE

Voor liefhebbers van zeevruchten is een Blanc de Blancs een uitstekende keuze. De zuiverheid en frisheid van de chardonnay druiven passen perfect bij gerechten zoals gegrilde garnalen, coquilles Saint-Jacques of een lichte vis ceviche. De minerale tonen en citrustoetsen in blanc de blancs complementeren de delicate smaken van zeevruchten op een sublieme wijze.

Sushi en Champagne

Persoonlijk een van mijn favoriete combinaties: een paar druppels goede sojasaus met rauwe vis, het pitje van een klein beetje verse wasabi (niet die uit die tubetjes) en een heerlijk glas extra brut Blanc de Blancs. Daarvoor kun je mij elk moment wakker maken. Je zou bijna denken dat het geen toeval is dat Japan nummer 3 export land voor champagne is.

Complexe smaken - Vintage Champagne en Gegrild Vlees

Je hoort het niet vaak, maar champagne combineren met een vleesgerecht kan ook prima! Voor liefhebbers van vleesgerechten met een krachtig karakter is vintage champagne of een blanc de noirs een goede keuze. Het robuuste karakter van deze champagnestijlen past uitstekend bij gegrild vlees, lamsvlees of zelfs wildgerechten. De diepe, complexe smaken van de wijn blijven prima overeind bij de stevige gerechten.

Toetje of onbijt? Een Rosé maakt het extra lekker.

De dag starten met een croissant of een diner eindigen met een heerlijk dessert. Een zoete afsluiting van je diner met champagne is een ervaring op zich. Kies voor een rosé champagne met desserts zoals aardbeientaart, crème brûlée of chocoladefondue. De zoete tonen van de champagne creeëren de perfecte finale of begin van je dag. 

Mijn favoriete recept met champagne

Belofte maakt schuld, dus hier mijn favoriete recept bij champagne. Het komt uit een geweldig kookboek over de Japanse keuken, geschreven door Oof Verschuren en is hier te verkrijgen. Sint Jacobschelpen met een heerlijke Miso Beurre Blanc in combinatie met een prachtige grand cru Blanc de Blancs van Paul Sugot. Het water loopt mij wederom in de mond als ik de foto’s terugzie en denk aan de heerlijke geur en smaak van de saus.

De saus is oprecht een reden om je hele bord schoon te likken. Zelf voegen we aan dit gerecht vaak nog een kleine touch toe, zoals een garnering van kleine stukjes zeewier of uitgebakken pancetta.

Coquilles met Miso Beurre Blanc

Ingredienten voor 6 personen (voorgerecht): 

  1. 125 gram roomboter + extra voor het bakken van de coquilles
  2. 6 mooie grote Coquilles
  3. 125 ML Saké
  4. 1,5 eetlepel Mirin
  5. 1 flinke eetlepel Miso 
 

Stap 1: Snijd de boter in kleine blokjes en zet weer koud in de koelkast
Stap 2: Kook de Saké met de Mirin in tot ongeveer de helft in een steelpan. Voeg de Miso toe door door een zeef te drukken boven de pan. En roer het mengsel tot een gladde massa. Laat het na het toevoegen van de miso niet koken!!
Stap 3: Voeg nu rustig en 1 voor 1 de blokjes boter toe en roer het constant door het mengsel met een garde. Hou hem tegen de kook aan maar laat hem niet koken! Dan gaat de saus schiften en kan je opnieuw beginnen. Zet het op een lage stand en houdt de saus warm. 
Stap 4: Doe een klein beetje boter in de pan en bak hierin de coquilles ongeveer 1 minuut per zijde. Zodat ze mooi goud bruin worden.
Stap 5: Schep een laagje Miso beurre Blancs op een bord en leg de coquilles daar bovenop. Eventueel met garnering.

Conclusie: Een Culinaire Symfonie van Smaak

Champagne is niet alleen een drank voor speciale momenten; het is een veelzijdige mousserende wijn die elke gang nog bijzonderder maakt.  Experimenteer met verschillende champagnestijlen en ontdek de nuances van smaak die ze aan verschillende gerechten toevoegen. Of het nu een lichte brut is als aperitief, een elegante blanc de blancs bij zeevruchten, of een krachtige vintage champagne bij gegrild vlees, de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat de bubbels bruisen en de smaken dansen, terwijl je geniet van de verfijnde symfonie van champagne en spijs. Santé! 

Nog een kleine noot ter afsluiting. Ik ben geen chefkok, sommelier of vinoloog. Deze Bubbelblog is puur ontstaan uit mijn passie voor champagne en lekker eten. Recepten google ik en combineer ik. Sommige mensen zullen het vast niet altijd met mij eens zijn. Maar smaken verschillen! (gelukkig). Wil je als restaurant of chef met ons samenwerken neem dan vooral contact met ons op!

Recommended Posts