De "geheime" codes uit de champagnestreek

Ontdek wat voor een producent je fles bubbels heeft gemaakt.

#BUBBELBLOG #4

Siebe

Siebe Kruize

Founding Bubbel Broeder

Bij de Bubbel Broeders importeren we alleen champagnes van kleine wijnboeren die alles van A-Z zelf doen. Van het onderhouden van de wijngaard – het oogsten – de wijn maken en het bottelen tot het verkopen van de fles. Om te weten of een boer alles van A-Z zelf doet hebben we een handige tip.

Check het etiket! Op elke fles champagne staat namelijk een nummer dat begint met twee letters. Achter die code gaat een heel verhaal verscholen. Handig dus als je liefhebber bent en wilt weten met wat voor een soort producent je nu eigenlijk te maken hebt. Wij zijn altijd opzoek naar de code RM.

Wat de meest voorkomende codes betekenen ontcijferen we in deze Bubbelblog, #4 alweer!

RM - Récoltant-Manipulant

Wat ons betreft de belangrijkste code op een fles champagne: ‘RM’, dat staat voor ‘Récoltant-Manipulant’. Deze term verwijst naar champagneproducenten die hun druiven zelf verbouwen en oogsten, en die ook verantwoordelijk zijn voor het gehele productieproces, van het persen van de druiven tot het bottelen van de wijn. In feite betekent RM dat de champagne afkomstig is van een wijnboerderij die zijn eigen druiven verbouwt en manipuleert om champagne te produceren. Dit geeft een persoonlijk en ambachtelijk tintje aan de champagne, waardoor elke cuvée een uniek karakter heeft. Wij noemen dat ook wel de handtekening van de wijnboer. De code zegt op zich niet veel over de kwaliteit van de champagne. Het kan een heel mooie champagne zijn, maar ook eentje die niet zo boeit. Gelukkig heb je ons daarvoor. Wij gaan natuurlijk voor jou op zoek naar de pareltjes!

RC - Récoltant-Coopérateur

Een andere code die je kunt tegenkomen is ‘RC’, wat staat voor ‘Récoltant-Coopérateur’. In tegenstelling tot RM, duidt RC op een champagneproducent die zijn druiven verbouwt, maar de vinificatieprocessen overlaat aan een coöperatie. Dit betekent dat hoewel de druiven afkomstig zijn van de eigen wijngaarden van de producent, de uiteindelijke wijn wordt geproduceerd in samenwerking met een coöperatie. De producent geeft een stukje controle uit handen. Vaak zijn dit kleinere producenten die met elkaar samenwerken. Zo hoeven ze niet allemaal te investeren in bijvoorbeeld grote RVS tanks. En delen ze de kosten. Wat uiteindelijk ook weer fijn is voor jou als consument. RC champagnes zijn over het algemeen zeer goed geprijsd. Alleen is de gene die het verkoopt niet altijd diegene die ook de wijn heeft gemaakt.

NM - Négociant-Manipulant

De code ‘NM’ staat voor ‘Négociant-Manipulant’. Dit geeft aan dat de champagne is geproduceerd door een handelaar die druiven koopt van verschillende wijnboeren. De négociant is verantwoordelijk voor het gehele productieproces, van het maken van de wijn tot het bottelen ervan. Deze type champagne heeft wat de Bubbel Broeders betreft niet de voorkeur. We vergelijken het proces meestal met het mengen van verf. Als je allerlei kleuren (wijn) bij elkaar gooit, krijg je uiteindelijk een donkere, niet definieerbare “blend”. Hierdoor zit er vaak veel minder onderscheid in deze champagnes en gaat het vooral om “grotere” producenten. Denk bijvoorbeeld aan Moët & Chandon, Ruinart, Pommery, Veuve Clicquot en Piper Heidsieck. Het voordeel van deze producenten is dat ze miljoenen flessen met dezelfde smaak kunnen maken, dat ze goed verkrijgbaar zijn en dat ze vaak bekend zijn bij het grotere publiek. Maar ja – wat heb je eraan als die smaak one in a million is? Geef ons maar bubbels met karakter!

Dat is nog lang niet alles!

CM – Coopérative-Manipulant In dit geval komen zowel de druiven als de vinificatie van de champagne van een coöperatie. Dit betekent dat meerdere wijnboeren hun druiven bijdragen aan de coöperatie, die vervolgens verantwoordelijk is voor het gehele productieproces. CM-champagnes kunnen een breed scala aan stijlen en smaken vertegenwoordigen, afhankelijk van de verschillende wijngaarden die betrokken zijn bij de coöperatie.

ND – Négociant-Distributeur
In dit geval koopt de handelaar de afgewerkte champagne van andere producenten, in plaats van alleen druiven. Ze zijn betrokken bij de distributie en marketing van de champagne, maar niet noodzakelijk bij het productieproces.

MA – Marque d’Acheteur
De code ‘MA’ staat voor ‘Marque d’Acheteur’. Dit betekent dat de champagne is geproduceerd voor een specifiek merk of distributeur, die verantwoordelijk is voor de marketing. De eigenlijke productie kan worden uitgevoerd door een andere champagneproducent.

SR – Société de Récoltants
Dit is een groep wijnboeren die samenwerken om hun druiven te verbouwen en gezamenlijk champagne te produceren. Het benadrukt een vorm van samenwerking tussen de producenten. 

Conclusie: Check het etiket als je champagne koopt of drinkt!

Wil je weten wat je drinkt? Duik dan eens in de wereld van het champagne etiket! Het begrijpen van deze codes biedt een inkijkje in de diversiteit van de champagne-industrie en geeft jou de mogelijkheid om bewuster te kiezen op basis van je voorkeuren voor productieprocessen en stijlen. 

Maarrrrrrr, laat je niet gek maken door de code op de fles. Het is leuk om te zien wat voor een champagneproducent het is. Het zegt alleen niet veel over de kwaliteit. Onze voorkeur en smaak gaat altijd uit naar een RMetje boven een NMetje, maar dat mag inmiddels wel duidelijk zijn! Wij houden nou eenmaal van bubbels met karakter!

Aanbevolen berichten