Champagne openen op de juiste manier

Hoe voorkom je een gat in het plafond of oogschade tijdens oud en nieuw?

#BUBBELBLOG #7

Siebe

Siebe Kruize

Founding Bubbel Broeder

We zien het heel vaak misgaan. De champagnekurk vliegt door de ruimte, knalt tegen het pas gestucte plafond of, erger nog, komt bij iemand in het oog terecht. Artsen waarschuwen er al voor. Tijdens de jaarwisseling is het merendeel van de oogschades niet door vuurwerk, maar door knallende kurken en confettikanonnen. Hoe je dat kan voorkomen? Door op de juiste manier je fles champagne te openen. Hierdoor zorg je ervoor dat iedereen (veilig) een feestje kan vieren en verlies je geen champagne (want dat is zonde). In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een champagne ontkurkt.

STAP 1
De juiste temperatuur

Zorg dat de champagne goed op temperatuur is. Voor een standaard champagne ligt deze temperatuur tussen de 8 en 10 graden Celsius. Een vintage champagne mag je best wat warmer serveren, 10 tot 12 graden is dan ideaal. Dat betekent eigenlijk dat je de champagne 15 minuten voor het ontkurken en serveren al uit de koelkast moet halen. Ligt de champagne op kamertemperatuur? Dan kun je de champagne eenvoudig koelen door deze 15 minuten in een emmer met ijs te laten staan. 

Maar let op! Doordat de fles warmer wordt, zet het gas in de champagne uit en komt er meer druk op de kurk te staan. Hierdoor kan deze er eerder ongecontroleerd uitschieten.

Stap 2
Verwijder de capsule

stap_1 champagne openen op de juiste manier
Zorg dat de muselet (draadkooitje) volledig vrij komt door de folie rondom de hals van de fles gedeeltelijk te verwijderen.
 

Wist je dat...

De uitvinding van de muselet is verbonden aan het champagnehuis Jacquesson & Fils? De Jaquessons waren in de 19e eeuw innovatieve champagnemakers. Zij verbeterden de techniek van vinificatie en werkten samen met dr. Jules Guyot die druiven veredelde en in 1844 de metalen muselet patenteerde.

STAP 3
DE MUSELET LOSDRAAIEN

Houd nu goed je duim bovenop de kurk en de muselet. De muselet komt los door deze 6 keer een halve slag te draaien. Dit is altijd hetzelfde aantal! Nu is de kurk vrij om te gaan en te staan waar die wil. Vervolgens verwijder je de muselet en de capsule, of ook wel “plaque” genoemd, van de kurk. 

stap_2 champagne openen op je juiste manier. Muselet losdraaien.

STAP 4
De fles champagne ontkurken

Houd de fles in een hoek van 45 graden. Doe je hand goed om de kurk en de hals. Houd met je andere hand de onderkant van de fles vast. Draai voorzichtig de fles, terwijl je met je andere hand tegendruk geeft op de kurk. Draai nooit aan de kurk, die kan namelijk afbreken. Je voelt de kurk langzaam maar zeker uit de fles komen. Als je de fles in de juiste hoek houdt en je goed tegendruk geeft op de kurk, open je de fles met een hele mooie lichte sis. Dit wordt ook wel “de zucht van de vrouw” genoemd. 

Stap_3 Champagne openen op de juiste manier. Ontkurken.
 

Wist je dat...

Er een echte ruilhandel is ontstaan van de capsules van champagne?
Er worden enorme ruilbeurzen georganiseerd en er zijn allemaal mooie manieren om je collectie te laten zien. Zo hebben wij een mooi frame aan de muur hangen waarin we alle capsules van champagnes die we zelf hebben gedronken bewaren. Een mooi schouwspel in je interieur. 

Champagne ontkurken op de juiste manier, brengt extra plezier!

Geen verspilling, geen gewonden, geen gaten in het plafond. Op de juiste manier de fles openen maakt het drinken van champagne nog leuker! Elke keer weer een feestje als je de fles met een zachte zucht opent. Voor mij staat het geluid symbool voor de start van mooie momenten met vrienden, familie of je geliefde. Onvergetelijk als je het met een fantastische champagne doet. Santé!

Recommended Posts