Hoe herken je een goede champagne?

Op deze 6 manieren beoordeel je de kwaliteit van je champagne.

#BUBBELBLOG #9

Siebe Kruize

Founding Bubbel Broeder

Hoe herken je een goede champagne? Dat is een kunst op zich! Prijzige flessen, lonkende etiketten, gouden letters, prachtige verpakkingen, limited editions. Je vindt het allemaal wanneer je online of bij je plaatselijke wijnhandelaar champagne wilt kopen. 

We hebben nieuws voor je… al die dingen zeggen niets over de kwaliteit van de champagne! 

Er zijn genoeg grote champagnehuizen die een consistente kwaliteit leveren. Of die kwaliteit dan ook echt goed is? Dat is maar de vraag… Onze mening: NEE! Het is zonde van je geld! Wij letten op veel belangrijkere dingen bij de selectie van ons assortiment dan alleen de naam van het champagnehuis. 

Zo zorgen we er op onze eigen manier voor dat we alleen de parels aan ons assortiment toevoegen. We zijn ontzettend trots op de prijs-kwaliteit die we jullie kunnen bieden. 

Waar je op kunt letten als je champagne koopt en hoe je een champagne moet beoordelen op kwaliteit, dat beschrijven we in deze BubbelBlog.

1:
De herkomst van de champagne

Het begint allemaal met waar de wijn waar de champagne van gemaakt wordt vandaan komt. In Champagne zijn er verschillende gebieden die een speciale classificatie hebben gekregen, aangeduid als “Cru”. Deze classificatie vertelt ons iets over de kwaliteit van de druiven die er groeien.

Er zijn drie hoofdniveaus van classificatie: Grand Cru, Premier Cru en Cru. Grand Cru is het hoogste niveau, toegekend aan dorpen met een historische reputatie in het leveren van topkwaliteit druiven. Dit zijn er slechts 17. Premier Cru is het op één na hoogste niveau, met 41 dorpen bekend om hun uitstekende druiven. De overige dorpen worden over het algemeen gewoon “Cru” genoemd.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat niet alle wijnen uit Grand Cru- of Premier Cru-dorpen zo worden genoemd op het etiket van de champagne. Het is aan de wijnboer zelf om deze classificatie wel of niet op het etiket te vermelden.

Aan de andere kant kunnen wijnen uit niet-geclassificeerde dorpen ook van uitstekende kwaliteit zijn, afhankelijk van de vaardigheid van de wijnmaker en de omstandigheden van het oogstjaar.

Kortom het is een goed punt om op te letten, maar niet het enige dat de kwaliteit bepaalt.

2: Het type producent

Als Bubbel Broeders koesteren we een mening die we als heilig beschouwen: het type producent heeft een grote invloed op de kwaliteit van champagne. Het leuke is dat dit altijd op het etiket vermeld staat. Wij zijn ervan overtuigd dat de betere champagnes afkomstig zijn van kleine producenten die alles zelf doen, van A tot Z. Zij kiezen bewust voor ambacht en geven de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit.

Op het etiket wordt het type producent aangegeven met twee letters, gevolgd door een nummer. Het is de moeite waard om hier naar te zoeken. Wij zijn vooral op zoek naar de letters “RM” van Récoltant Manipulant. Wil je meer weten over de betekenis van deze letters? Lees dan zeker onze bubbelblog: “De geheime codes uit de champagnestreek.

3: De rijpingsperiode

Tijd is van onschatbare waarde in de wereld van champagne, vooral als het gaat om de rijpingsperiode. Volgens de wet moet een normale cuvée minstens 15 maanden rijpen, terwijl voor een Millésime (vintage) champagne een minimum van 36 maanden wordt voorgeschreven. Deze periode is van cruciaal belang, omdat het de champagne de gelegenheid geeft om zijn volledige karakter te ontwikkelen.

Het is algemeen bekend: hoe langer de champagne de tijd heeft gehad om te rijpen, hoe verfijnder en complexer de aroma’s worden. Gelukkig wordt deze informatie steeds vaker vermeld op het etiket van de fles, wat het voor liefhebbers gemakkelijker maakt om de kwaliteit van de champagne te beoordelen. Door de rijpingsperiode te kennen, kan jij een betere inschatting maken van wat je kan verwachten qua smaak en kwaliteit van de champagne. 

Staat de rijpingsperiode niet op het etiket,dan kan je het natuurlijk altijd vragen aan diegene die het verkoopt of de wijnboer die het heeft gemaakt.

4: De bubbels

Bubbels. Ook hier zitten grote verschillen in. Een goede champagne heeft een zachte mousse met delicate kleine bubbels die “rustig” in je glas bewegen. Springen de bubbels alle kanten op zoals in een glas cola en heeft hij een schuimkraag van een vers getapt biertje? Dan heb je grote kans dat je een jonge, nog niet echt rijpe champagne hebt. 

Wij houden persoonlijk van hele fijne bubbels, dit komt vaak ook door een langere rijpingstijd. Het zorgt voor een hele zachte prikkeling in je mond. Een ander bijkomend voordeel is dat je geen last krijgt van je maag of een opgeblazen gevoel, dus je kan lekker lang doordrinken.

Wist je dat...

Er volgens onderzoeker Gérard Liger-Belair van de Universiteit van Reims ongeveer één miljoen bubbels zitten in een glas champagne ?

5: Smaakprofiel van de champagne

Hier wordt het spannend! Natuurlijk geldt vooral, smaken verschillen. Maar een goede champagne heeft een prachtige harmonie in je glas. Een verfijnde balans tussen zoetheid en zuurgraad. Proef de champagne het liefste uit een goed glas en let op hoe de zoete tonen van rijp fruit samenkomen met de zuurgraad. De zoetheid moet subtiel en elegant zijn, nooit overdreven of plakkerig. Dit is iets wat je wel terug ziet bij de zoetere sec of demi-sec champagne. Lees alles over dosage in onze bubbelblog “De kunst van het doseren”.

6: LEngte van de AFDRONK

Dit geldt eigenlijk voor alle wijnen, maar is uiteindelijk ook iets waar je persoonlijke smaak om de hoek komt kijken en natuurlijk de gelegenheid waarvoor je de champagne plopt. De een wil een frisse makkelijke doordrink champagne en de ander is juist op zoek naar, zoals wij dat noemen, een “kauw champagne”. Een champagne waar je bij elke slok iets nieuws ontdekt en lang van de smaak kan genieten. Over het algemeen geldt, hoe langer je kan nagenieten van een slok champagne, hoe beter de kwaliteit van de champagne. Net zoals bij niet-mousserende wijnen!

En dan?

Als het goed is weet je nu hoe je een goede kwaliteit champagne herkent. Tijd om deze tools zelf toe te passen als je een flesje plopt. Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om je eigen persoonlijke smaak. Dat is natuurlijk iets anders dan het beoordelen van een goede wijn. Een goede wijn hoef je niet lekker te vinden, een slechte wijn kan ook duur zijn, en goedkopere champagne is misschien wel fantastisch in je glas. Ga dus vooral op ontdekkingstocht langs al die mooie champagnes die er zijn. Zo vind je snel genoeg de parel die je écht lekker vindt. Wij geven je uiteraard graag advies als je naar een bepaalde champagne op zoek bent. Mocht je zelf aan de slag gaan met proeven, dan raden we één van onze Bubbelboxen aan. Dan heb je 3 of 6 mooie flessen met korting zodat je zelf kan proeven en beoordelen. 

Mocht je interesse hebben in wat andere van onze champagnes vinden? De grote Hamersma heeft onze champagnes beoordeelt en gereviewed en wat zijn we trots op onze rapport cijfers! Neem maar eens een kijkje op degrotehamersma.nl of lees de reviews van onze enthousiaste klanten op Trustpilot 

Aanbieding
Direct leverbaar!
BubbelBox – Rosé Champagnes
Oorspronkelijke prijs was: € 125,40.Huidige prijs is: € 122,00. incl. btw
Aanbieding
Direct leverbaar!
BubbelBox – Drie van Sugot
Oorspronkelijke prijs was: € 151,85.Huidige prijs is: € 146,00. incl. btw
Aanbieding
Uitverkocht
BubbelBox – 6 van Domi
Oorspronkelijke prijs was: € 205,60.Huidige prijs is: € 197,50. incl. btw
Aanbieding
Direct leverbaar!
BubbelBox – Blanc de Blancs
Oorspronkelijke prijs was: € 238,25.Huidige prijs is: € 230,00. incl. btw

Aanbevolen berichten