Gratis verzending vanaf €100,-

Voor 15:00 besteld volgende werkdag bezorgd

Z.s.m. gratis afhalen in Haarlem

Hoe maken ze rosé champagne?

Siebe Kruize

Founding Bubbel Broeder

De zomer en heerlijke roze bubbels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelf geniet ik het meest van rosé champagne wanneer het zonnetje schijnt en de BBQ aanstaat. Rosé champagne is bijzonder in alle facetten. Niet alleen door de unieke productiemethodes die worden gebruikt, maar ook door de enorme variëteit. Maar hoe wordt die prachtige rosé champagne eigenlijk gemaakt? Dat is een vraag die vaak opkomt bij champagne-liefhebbers, en gelukkig is het antwoord net zo fascinerend als het drankje zelf. Zin om te proeven? Dan ben je natuurlijk altijd welkom bij ons voor een roze topper!

Wat is Rosé Champagne?

De zomer en heerlijke roze bubbels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelf geniet ik het meest van rosé champagne wanneer het zonnetje schijnt en de BBQ aanstaat. Rosé champagne is bijzonder in alle facetten. Niet alleen door de unieke productiemethodes die worden gebruikt, maar ook door de enorme variëteit. Maar hoe wordt die prachtige rosé champagne eigenlijk gemaakt? Dat is een vraag die vaak opkomt bij champagne-liefhebbers, en gelukkig is het antwoord net zo fascinerend als het drankje zelf. Zin om te proeven? Dan ben je natuurlijk altijd welkom bij ons voor een roze topper!

Rosé champagne kan op twee verschillende manieren worden gemaakt, en beide hebben hun eigen charme.

Rosé champagne kan op twee verschillende manieren worden gemaakt, en beide hebben hun eigen charme.

1. De Saignée Methode

De eerste manier om rosé champagne te maken is met de zogenaamde saignée-methode, wat letterlijk ‘bloeden’ betekent. Klinkt dramatisch, maar geen zorgen, het gaat hier om druiven. Bij deze methode worden de druiven, meestal een mix van Pinot Noir en Pinot Meunier, licht gekneusd. De druivenschillen blijven kort in contact met het sap, waardoor het sap een mooie roze kleur krijgt.

Vervolgens scheiden ze alsnog de druivenschillen van het sap. Vrij arbeidsintensief want er moeten meer stappen doorlopen worden om uiteindelijk tot die mooie diepe roze kleur te komen.

Wat is het resultaat? Een rosé champagne met een krachtige smaak en een diepe kleur. Deze methode wordt vaak gekozen door champagnehuizen die hun rosé net wat robuuster en complexer willen maken.

Rosé de Saignee van Michel Rutat

De Rosé de Saignée van Michel Rutat is niet zomaar een roze bubbel. Het is ook nog eens een vintage champagne! Er worden slechts 500 van deze flessen per jaar geproduceerd. En ondanks dat het label biologisch nog niet op de fles gemeld mag worden, wordt deze rosé al volledig biologisch geproduceerd.

2. De Assemblage Methode

De tweede manier is de assemblage-methode, waarbij witte champagne wordt gemengd met een beetje stille rode wijn. Ja, je leest het goed, gewoon een beetje rode wijn erbij en voilà, je hebt rosé champagne! Deze methode is minder tijdrovend en geeft vaak een wat lichtere, frissere rosé.

Hoewel het misschien simpel klinkt, is het mengen van witte en rode wijn een kunst op zich. De verhoudingen moeten precies goed zijn om die subtiele roze tint te krijgen zonder dat de smaak uit balans raakt.

Deze methode mag alleen in de champagnestreek gebruikt worden. De reden is dat er nog geen eindproduct is bij het mengen van de wijnen. Het ondergaat natuurlijk nog de tweede vergisting op de fles.

De rijpingsperiode

Nadat de roze kleur is bereikt, volgt er voor beide methodes nog een belangrijk stap: het rijpen. Dit is where the magic happens! De bubbels ontwikkelen zich, de smaken komen samen, en het resultaat is die verfijnde rosé champagne die we allemaal zo waarderen.

Waarom Rosé Champagne?

Waarom zou je kiezen voor rosé champagne? Naast dat het er gewoon prachtig uitziet in je glas, heeft het vaak een net iets fruitiger karakter dan witte champagne. Perfect voor zomerse dagen, feestjes, of gewoon als je jezelf wilt trakteren op iets speciaals.

Conclusie over de roze bubbels.

Of je nu gaat voor een krachtige rosé uit de saignée-methode of een lichte en frisse rosé via de assemblage-methode, één ding is zeker: rosé champagne is een kunstwerk in een fles. Dus de volgende keer dat je een fles rosé champagne ontkurkt, weet je precies hoeveel vakmanschap erachter schuilt. En geloof me, dat maakt elke slok nóg lekkerder.

Rosé champagne proeven? Bestel onze BubbelBox.

Packshots flessen bubbelbox rose

BubbelBox – Rosé Champagnes

Oorspronkelijke prijs was: € 125,40.Huidige prijs is: € 122,00.

Direct leverbaar

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen met wat bubbel advies?