Champagne openen op de juiste manier
Siebe Kruize
Founding Bubbel Broeder
STAP 1 De juiste temperatuur voor champagne
Zorg dat de champagne goed op temperatuur is. Voor een standaard champagne ligt deze temperatuur tussen de 8 en 10 graden Celsius. Een vintage champagne mag je best wat warmer serveren, 10 tot 12 graden is dan ideaal. Dat betekent eigenlijk dat je de champagne 15 minuten voor het ontkurken en serveren al uit de koelkast moet halen. Ligt de champagne op kamertemperatuur? Dan kun je de champagne eenvoudig koelen door deze 15 minuten in een emmer met ijs te laten staan. Voordat je de champagne opent.
Maar let op! Doordat de fles wat warmer wordt, zet het gas in de champagne uit en komt er meer druk op de kurk te staan. Hierdoor kan deze er eerder ongecontroleerd uitschieten.
Stap 2 Verwijder de capsule van de champagnefles
STAP 3 DE MUSELET LOSDRAAIEN
De eerste manier om rosé champagne te maken is met de zogenaamde saignée-methode, wat letterlijk ‘bloeden’ betekent. Klinkt dramatisch, maar geen zorgen, het gaat hier om druiven. Bij deze methode worden de druiven, meestal een mix van Pinot Noir en Pinot Meunier, licht gekneusd. De druivenschillen blijven kort in contact met het sap, waardoor het sap een mooie roze kleur krijgt.
Vervolgens scheiden ze alsnog de druivenschillen van het sap. Vrij arbeidsintensief want er moeten meer stappen doorlopen worden om uiteindelijk tot die mooie diepe roze kleur te komen.
Wat is het resultaat? Een rosé champagne met een krachtige smaak en een diepe kleur. Deze methode wordt vaak gekozen door champagnehuizen die hun rosé net wat robuuster en complexer willen maken.
Wist je dat...
STAP 4 De fles champagne ontkurken
Wist je dat...
Nadat de roze kleur is bereikt, volgt er voor beide methodes nog een belangrijk stap: het rijpen. Dit is where the magic happens! De bubbels ontwikkelen zich, de smaken komen samen, en het resultaat is die verfijnde rosé champagne die we allemaal zo waarderen.