Hoe wordt champagne gemaakt?
Kennis, ambacht en een hele hoop geduld.
Siebe Kruize
Founding Bubbel Broeder
De fascinatie voor champagne komt bij mij niet alleen van de overheerlijke aroma’s en smaak die het brengt, maar de magie van het proces dat voorafgaat aan het openen van een fles is zó fantastisch. Wat mij betreft één van de mooiste processen in het maken van wijn. Daarbij is het ook één van de langste en meest ingewikkelde processen om tot een eindproduct te komen. Een proces waarbij je zonder ambacht en kennis niet eens aan hoeft te beginnen.
Daarom is het zo mooi om te ontdekken dat elke kleine wijnboer zo zijn “eigen” manieren heeft om champagne te maken, mits het maar binnen de regels valt. Dit resulteert in een ongelooflijke hoeveelheid van verschillende smaken champagne. Scheer dus vooral niet alle mousserende wijnen over één kam. Er zit wel degelijk een verschil in wijnen met bubbels. Maar om dat te begrijpen leg ik graag in deze Bubbelblog uit wat er allemaal komt kijken bij het maken van champagne.