Hoeveel suiker zit er in champagne?
Van geen toegevoegd suiker tot mega zoet. Wat wordt er bepaald tijdens deze stap in het proces. Het toevoegen van dosage.
Siebe Kruize
Founding Bubbel Broeder
Als je begint met wijn drinken, begin je vaak met de zoetste fles witte wijn die je kunt vinden. Dit is niet anders voor mousserende wijn. Dan wordt meestal begonnen met een zoete prosecco. De zoetheid laat je wennen aan de smaak van wijn, de suikers verbloemen namelijk een groot deel van de smaak. Gaandeweg kies je voor wijnen lager in suiker en ga je steeds meer de smaak en de aroma’s van de diverse druiven waarderen. Daar start het avontuur van een (mousserende) wijnliefhebber.Â
Als je begrijpt wat dosage betekent, kies je veel bewuster voor het type champagne in onze webshop. Ga je voor een Zero Dosage? Of een Brut? Wat betekenen die termen eigenlijk op de fles? En hoeveel suiker zit er dan in? Wij leggen het uit in deze blog.Â
De een na laatste stap in het proces van champagne maken
Het doel van dosage.
Er zijn drie redenen waarom er dosage wordt toegepast op champagne.
Zoetheid Aanpassen
Dosage stelt het champagnehuis in staat om de zoetheidsgraad van hun eindproduct te finetunen. Van Extra Brut tot Demi-Sec, elke soort vertegenwoordigt een verschil in de hoeveelheid toegevoegde suiker. Over het algemeen hebben kleine producenten minder suiker nodig om hun champagnes in balans te krijgen. Dit omdat ze minder blenden en dus veel duidelijkere smaakprofielen hebben.
Balanceren van Zuurgraad
Na de tweede gisting kan champagne soms te zuur zijn. Dosage fungeert als een hulpmiddel om de zuurgraad te verzachten, wat resulteert in een gebalanceerd en verfijnd smaakprofiel.
Verfijnen van Smaakprofiel
Dosage is de laatste kans voor champagnehuizen om hun stempel te drukken op het eindproduct. Hiermee kunnen ze hun unieke stijl benadrukken en zorgen voor een consistente kwaliteit en smaak over verschillende oogstjaren.
De verschillende soorten DOSAGE
De eerste manier om rosé champagne te maken is met de zogenaamde saignée-methode, wat letterlijk ‘bloeden’ betekent. Klinkt dramatisch, maar geen zorgen, het gaat hier om druiven. Bij deze methode worden de druiven, meestal een mix van Pinot Noir en Pinot Meunier, licht gekneusd. De druivenschillen blijven kort in contact met het sap, waardoor het sap een mooie roze kleur krijgt.
Vervolgens scheiden ze alsnog de druivenschillen van het sap. Vrij arbeidsintensief want er moeten meer stappen doorlopen worden om uiteindelijk tot die mooie diepe roze kleur te komen.
Wat is het resultaat? Een rosé champagne met een krachtige smaak en een diepe kleur. Deze methode wordt vaak gekozen door champagnehuizen die hun rosé net wat robuuster en complexer willen maken.