Veelgestelde vragen

Welkom bij de Champagne FAQ van de Bubbel Broeders, waar we de meest gestelde vragen over Champagne beantwoorden en onze expertise delen over deze geliefde mousserende wijn. Als gepassioneerde kenners van Champagne, bieden wij jou niet alleen de mooie selectie aan Champagne, maar ook de kennis en service om ervoor te zorgen dat jij de perfecte fles kiest voor elke gelegenheid. Of je nu nieuw bent in de wereld van Champagne of een ervaren kenner bent, wij staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het kiezen van de juiste fles. Lees verder voor onze veelgestelde vragen over Champagne en ontdek hoe wij jou kunnen helpen om te genieten van deze verfijnde wijn.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Champagne is een mousserende wijn die afkomstig is uit de Champagne-regio in Frankrijk. Het is gemaakt van drie druivenrassen: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagne is een beschermde herkomstbenaming en mag alleen zo genoemd worden als het aan specifieke regels en voorschriften voldoet.

Mocht je je champagne wat langer willen bewaren doe dat dan goed. Champagne moet op de juiste manier worden bewaard om zijn smaak, kwaliteit en bubbels te behouden. Hier zijn enkele tips om jou te helpen de levensduur van jouw champagne te verlengen en ervoor te zorgen dat jouw fles klaar is voor de volgende speciale gelegenheid.

  1. Bewaar champagne op een koele en donkere plek, het liefst rond de 10-14 graden Celsius.
    Vermijd direct zonlicht en veranderde temperatuur.
  2. Houd de fles horizontaal, dit zorgt dat de kurk niet uitdroogt en de bubbels behouden blijven.
  3. Vermijd trillingen, beweging kan de bubbels in de fles activeren en de smaak veranderen.
  4. Als je een geopende fles champagne hebt, zorg er dan voor dat je hem zo snel mogelijk opnieuw afsluit met een champagne stopper. Dit zal helpen om de bubbels en smaak te behouden.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw champagne in topconditie blijft en dat je kan genieten van de optimale smaak en bubbels wanneer je klaar bent om te serveren. 

Champagne kan worden bewaard, maar de meeste champagnes zijn bedoeld om binnen een paar jaar na botteling te worden gedronken. Sommige vintage champagnes kunnen echter tientallen jaren worden bewaard en ontwikkelen na verloop van tijd complexe smaken en aroma’s.

Om champagne correct te serveren, volg je de volgende stappen:

  1. Zorg dat de fles tussen de 8 en 12 graden Celsius is voordat je hem opent. De fles is dus eigenlijk te koud als hij direct uit de koelkast komt. Koel een fles champagne NOOIT in de vriezer. Als je de champagne snel op de juiste temperatuur wilt krijgen kan je hem het beste in een bak met water en ijs zetten. Dit duurt circa 15 minuten.

  2. Verwijder voorzichtig de folie en het muselet van de kurk. Houd de kurk stevig vast terwijl je deze verwijdert om te voorkomen dat de kurk onverwachts uit de fles schiet. 

  3. Houdt de fles in een hoek van 45 graden houdt de kurk stevig vast. Draai de fles nu met je andere hand. Draai niet aan de kurk zelf, hierdoor kan deze afbreken. Je voelt vanzelf de kurk nu zich loswurmen. Houdt de kurk stevig vast en laat hem langzaam uit de fles komen. Als je hem goed geopend hebt hoor je enkel een zachte plop of sis en spuit er geen champagne uit. 

  4. Houdt het glas schuin en de fles schuin. Giet de champagne langzaam in het glas, beginnend met een klein beetje en voeg langzaam meer toe om te voorkomen dat er teveel schuim ontstaat.

  5. Serveer de champagne in een champagneglas of een wijnglas met een smalle voet en een brede rand.

Champagne serveren, juiste manier van champagne serveren, hoe serveer je champagne, serveren van champagne, juist serveren van champagne.

Grower champagnes of artisan champagnes zijn champagnes die worden geproduceerd door kleinere wijnboeren, in tegenstelling tot de grote merken die worden geproduceerd door grote wijnhuizen. Deze wijnboeren zijn vaak familiebedrijven die hun eigen druiven verbouwen en hun eigen champagnes maken, in plaats van gebruik te maken van druiven van andere boeren.

Er zijn een paar redenen waarom grower champagnes of artisan champagnes vaak worden beschouwd als van een hogere kwaliteit dan de grote merken. Een van de belangrijkste redenen is dat deze wijnboeren vaak meer aandacht hebben voor kwaliteit en authenticiteit in plaats van massaproductie. Ze zijn vaak meer gefocust op het behoud van de traditie en het behoud van de kenmerken van de wijngaard, en minder bezig met het creëren van een consistent product.

Daarnaast, omdat deze wijnboeren hun eigen druiven verbouwen, kunnen ze de kwaliteit van de druiven nauwkeuriger controleren en selecteren, wat leidt tot een hoger kwaliteitsniveau in de wijn. De wijnboeren zijn vaak meer betrokken bij het gehele productieproces, van het verbouwen van de druiven tot het bottelen van de wijn. Dit leidt vaak tot een wijn met meer complexiteit en diepgang in smaak.

Een andere belangrijke reden is dat deze wijnboeren vaak minder productie hebben dan de grote merken, wat betekent dat hun champagnes vaak schaarser zijn en daardoor vaak een hogere waardering krijgen.

In het algemeen, als je op zoek bent naar een uniekere ervaring en een champagne met meer karakter en authenticiteit, dan zou je eens moeten overwegen om een grower champagne of artisan champagne te proberen in plaats van de grote merken. Gelukkig hebben wij alleen maar grower champagnes in ons assortiment.

Grower champagnes, artisan champagnes, kleinere wijnboeren, kwaliteit champagnes, authenticiteit champagnes, traditie champagnes, complexiteit champagnes, unieke champagnes.

Champagne wordt gemaakt van druiven, meestal de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De druiven worden geoogst en geperst tot sap, waarna het sap ondergaat een eerste gisting om wijn te maken. Deze wijn wordt dan toegevoegd aan een mengsel van suiker en gist, waarna een tweede gisting plaatsvindt in de flessen. Door deze tweede gisting, komen er koolzuurgas en alcohol vrij, wat leidt tot de kenmerkende bubbels in de champagne. De flessen worden dan opgeslagen in een kelder gedurende minimaal een paar maanden, soms wel een paar jaar, waardoor de smaak van de champagne rijpt en verfijnt. Voor de laatste stap, wordt de dop verwijderd en wordt er een mengsel van suiker en wijn toegevoegd aan de fles, voordat deze wordt afgesloten met een nieuwe dop. Dit proces heet “dosage” en het bepaalt de zoetheid van de champagne. En voila, de champagne is nu klaar om te drinken!

Hoe wordt champagne gemaakt, champagne productieproces, druiven voor champagne, gisting champagne, rijping champagne, dosage champagne.

Er zijn verschillende gradaties van dosage voor champagne, elk met hun eigen kenmerken en suikergehalte. Hieronder staan de meest voorkomende gradaties op een rijtje:

  • Brut Nature: Dit is de droogste categorie van champagne, met een dosage van minder dan 3 gram suiker per liter. Dit betekent dat er geen suiker is toegevoegd aan de champagne, waardoor de smaak het meest op de smaken van de druiven zelf gericht is.

  • Extra Brut: deze categorie heeft een dosage tussen 0 en 6 gram suiker per liter.

  • Brut: Dit is de categorie met een dosage tussen en 6 en 12 gram suiker per liter. Dit betekent dat er weinig suiker is toegevoegd aan de champagne, waardoor de smaak minder zoet is en meer op de smaken van de druiven zelf gericht is. Dit is de meest voorkomende dosage bij champagnes.

  • Extra Dry: Deze categorie heeft een dosage tussen de 12 en 17 gram suiker per liter. Deze champagnes zijn iets zoeter dan brut champagnes, maar nog steeds minder zoet dan de meeste andere categorieën.

  • Sec: Deze categorie heeft een dosage tussen de 17 en 32 gram suiker per liter. Dit zorgt voor een duidelijk zoetere smaak dan de brut en extra dry categorieën.

  • Demi-Sec: Deze categorie heeft een dosage tussen de 32 en 50 gram suiker per liter. Deze champagnes zijn duidelijk zoeter dan sec champagnes. Een bekende is de Moët ice, met een dosage van 45gr/l.

  • Doux: Deze categorie heeft een dosage van meer dan 50 gram suiker per liter. En komt vrij weinig voor. Deze champagnes zijn de zoetste van alle categorieën en zijn vaak bestemd als dessert wijn.

Dosage voor champagne, gradaties van champagne dosage, brut nature champagne, extra brut champagne, brut champagne, extra dry champagne, sec champagne, demi-sec champagne, doux champagne.

De meningen zijn hierover verdeelt. Maar het is aan te raden om champagne in ieder geval te serveren in een breder wijnglas of een bredere champagne flute. Omdat dit een aantal voordelen biedt voor de smaakbeleving van de champagne:

  • Een breder glas biedt meer ruimte voor de geur van de champagne te ontplooien, waardoor de smaak beter waargenomen kan worden.

  • De bredere vorm van het glas kan de smaakbeleving versterken, omdat je meer van de champagne proeft.

  • Een breder wijnglas biedt een grotere oppervlakte van de champagne aan de lucht, waardoor de smaak van de champagne kan veranderen en de bubbels kunnen ontsnappen.

  • Bredere glazen zorgen voor een grotere oppervlakte van het bubbeltje die ontstaat in de champagne, dit kan de smaakbeleving versterken.

Het is dus aan te raden om een breder glas te gebruiken in plaats van een champagne flute, omdat dit meer ruimte geeft aan de geur van de champagne en zo de smaakbeleving versterkt.

Waarom champagne serveren in een breder wijnglas, alternatief voor champagneflute, breder glas voor champagne, champagne smaakbeleving versterken, champagne geur beleven.

Champagne is een specifieke streek in Frankrijk waar deze mousserende wijn wordt geproduceerd. De wijn moet volgens specifieke regels worden gemaakt, zoals het gebruik van specifieke druivensoorten (waaronder Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier) en het ondergaan van een tweede gisting in de fles, waardoor de kenmerkende bubbels ontstaan.

Andere mousserende wijnen, zoals Prosecco, Cava en Asti, worden volgens andere methoden gemaakt en komen uit andere regio’s. Bijvoorbeeld, Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die vaak wordt gemaakt met de Glera druif en die ontstaat door middel van de Charmat methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote tanks in plaats van flessen. Cava is een Spaanse mousserende wijn die ook met de Charmat methode wordt gemaakt, vaak met de druivensoorten Macabeo, Xarel·lo en Parellada.

Daarnaast, de smaak van Champagne is vaak meer complex dan andere mousserende wijnen, en kan een breder scala aan smaken bevatten zoals van appel, brioche, brioche, noten, toast, enzovoort.

Champagne is een veelzijdige wijn die goed samengaat met een breed scala aan gerechten. Hier zijn enkele suggesties hapjes of gerechten die goed kunnen worden gecombineerd met champagne:

  1. Sushi en sashimi: De frisse smaken van sushi en sashimi gaan goed samen met de bubbels van champagne.
  2. Gegrilde vis en schaaldieren: De delicate smaken van gegrilde vis en schaaldieren worden benadrukt door de frisse bubbels van champagne.
  3. Gevogelte: Champagne combineert goed met gevogelte, zoals kip of kalkoen, vooral als deze geserveerd wordt met een kruidige saus.
  4. Kaasplank: Champagne wordt vaak geserveerd bij kaas sommige blauwe kazen zorgen ervoor dat de champagne niet lekker is dus vraag altijd een kaasboer voor de juiste combinatie.
  5. Fruit: Champagne combineert goed met fruit, zoals aardbeien, kersen of druiven.
  6. Nootjes: Champagne is ook een goede combinatie met nootjes, zoals amandelen of hazelnoten.
  7. Chocolade : Champagne kan ook een goede combinatie zijn met chocolade, vooral met donkere chocolade of chocolade met noten of specerijen.

Houd er wel rekening mee dat champagne een droge wijn is, dus het is beter om het te combineren met gerechten die niet te zoet zijn. Tenzij je natuurlijk een Rosé open trekt. 

Over het algemeen past Blanc de Blancs goed bij lichte, frisse gerechten, zoals vis en salades, terwijl Blanc de Noirs goed past bij stevigere gerechten zoals gegrild vlees. Rosé Champagne is een veelzijdige optie die goed past bij fruitige desserts, maar ook bij hartige gerechten zoals kip en zalm.

Ja, jij kunt zeker champagneproeverijen bij ons boeken! Wij bieden verschillende soorten proeverijen aan. Van een intieme private tasting met een kleine groep (vanaf 5 personen) tot grote groepen, wij hebben iets voor iedereen. We kunnen zelfs onze champagnes combineren met wat lekkere hapjes. Onze proeverijen worden door onszelf gegeven. We vertellen met veel passie over de verschillende champagnes die je proeft en de achtergrond ervan.

Als je geïnteresseerd bent in het boeken van een champagneproeverij, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@bubbelbroeders.nl of neem een kijkje op onze proeverij pagina op onze website. Hier vind je meer informatie over de verschillende proeverijen die wij aanbieden en hoe je ze kunt boeken. Wij zouden het leuk vinden om je te laten proeven van de beste champagnes die wij te bieden hebben!

Ja, jij kunt zeker ook champagne relatiegeschenken bij ons bestellen. Wij begrijpen dat er veel factoren een rol spelen bij het kiezen van een geschikt relatiegeschenk, zoals budget en oplage. Daarom nodigen wij jou uit om in gesprek te gaan met ons over jouw wensen omtrent het geschenk. Wij bieden een breed scala aan champagne relatiegeschenken aan, van luxe gepersonaliseerde champagneflessen tot grote oplages voor bedrijfsevents of beursbezoekers.

Als je geïnteresseerd bent in het bestellen van champagne relatiegeschenken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@bubbelbroeders.nl of neem een kijkje op onze relatiegeschenken pagina op onze website. Hier vind jij meer informatie over de verschillende opties die wij aanbieden en hoe je een bestelling kunt plaatsen. Wij zijn experts in het personaliseren van champagne en geven graag advies over de beste keuze voor jouw specifieke situatie. Of het nu gaat om een uniek cadeau voor een zakelijke relatie of een leuke attentie voor jouw medewerkers, wij hebben de perfecte champagne relatiegeschenken voor elke gelegenheid.

champagne relatiegeschenken, gepersonaliseerde champagneflessen, bedrijfsevents, beursbezoekers, personaliseren van champagne, advies champagne relatiegeschenken, uniek cadeau, zakelijke relatie, attentie medewerkers, champagne cadeau.

Wij leveren ook aan de horeca speciaal geselecteerde champagnes van kleine wijnboeren die uniek zijn in smaak en kwaliteit. Door onze champagnes te serveren in jouw horecazaak, onderscheid jij je van de concurrentie en biedt je jouw gasten een onvergetelijke smaakervaring. Onze champagnes zijn gemaakt met passie en aandacht voor detail, waardoor ze perfect zijn voor een chique diner of een feestelijke gelegenheid. Als je geïnteresseerd bent in ons aanbod voor de horeca, aarzel dan niet om contact op te nemen met info@bubbelbroeders.nl

Check hiervoor even onze verzend en retourbeleid pagina. Mocht je dringend vragen hebben hierover stuur neem dan direct contact met ons op via info@bubbelbroeders.nl

Het hangt af van het tijdstip waarop je de bestelling plaatst en de drukte bij de vervoerder. Over het algemeen zullen bestellingen die worden geplaatst bij ons de volgende dag al bij je thuis afgeleverd worden. Het is wel belangrijk om op te merken dat dit afhankelijk is van de beschikbaarheid van onze voorraad en de drukte bij de vervoerder. Als je specifieke vragen hebt over de levertijd van je bestelling, neem dan gerust contact op met onze klantenservice via info@bubbelbroeders.nl of via onze website. Wij zullen ons best doen om je zo snel mogelijk te informeren over de verwachte levertijd van je bestelling.

Ja, wij bieden ook de mogelijkheid om champagne te serveren of te leveren voor feesten, partijen en bruiloften. Onze unieke champagnes van kleine wijnboeren zijn een perfecte toevoeging aan elk feestelijk evenement. Wij komen graag langs om er voor te zorgen dat uw gasten de unieke smaakervaring krijgen. Of het nu gaat om een klein privé-feest of een grote bruiloft, wij zorgen ervoor dat uw gasten onvergetelijke momenten beleven. Neem gerust contact op met ons voor meer informatie via info@bubbelbroeders.nl

Het belangrijkste verschil tussen champagne en prosecco is de oorsprong en de productiemethode. Champagne komt uit de Champagne-regio in Frankrijk en wordt gemaakt volgens de traditionele methode. Prosecco komt uit de regio Veneto in Italië en wordt gemaakt volgens de “Charmat-methode”, waarbij de tweede gisting in een tank plaatsvindt in plaats van in de fles.

Vintage champagne is een speciaal type champagne dat wordt gemaakt van druiven die afkomstig zijn van één enkel oogstjaar. Normaal gesproken wordt champagne geproduceerd door het mengen van druiven uit verschillende jaren om een consistente smaak en stijl te bereiken, wat bekend staat als een niet-vintage (NV) of multi-vintage blend.

Echter, in jaren waarin de druivenoogst van uitzonderlijk hoge kwaliteit is, kunnen champagnehuizen ervoor kiezen om een vintage champagne te produceren. Dit gebeurt doorgaans slechts ongeveer drie tot vier keer per decennium, omdat het klimaat in de Champagne-regio van Frankrijk niet altijd geschikt is voor het produceren van topkwaliteit druiven.

Bij het maken van een vintage champagne worden druiven van een enkel oogstjaar zorgvuldig geselecteerd en apart gehouden. Deze druiven moeten van uitzonderlijke kwaliteit zijn om de unieke kenmerken van dat specifieke jaar te weerspiegelen. Na de fermentatie en rijping wordt de vintage champagne gebotteld en ondergaat deze een langere periode van rijping op de fles voordat hij wordt vrijgegeven voor verkoop. Dit proces draagt bij aan de complexiteit en diepte van de smaak.

Vintage champagnes hebben vaak de neiging om expressiever en complexer te zijn dan niet-vintage champagnes vanwege de unieke eigenschappen van het specifieke oogstjaar. Ze zijn meestal duurder omdat ze zeldzamer zijn en een langere rijping vereisen. Het jaartal op de fles geeft aan uit welk jaar de druiven afkomstig zijn en kan champagne-liefhebbers helpen om de karakteristieken van dat jaar te herkennen.

Het kurken van champagne is een cruciale stap in het productieproces, omdat het ervoor zorgt dat de koolstofdioxide die tijdens de tweede gisting in de fles wordt geproduceerd, wordt opgevangen en niet uit de fles “verdwijnt” Hier is een algemeen overzicht van hoe champagne wordt gekurkt:

  1. Eerste gisting en mengen: Nadat de druiven zijn geperst, wordt het sap gefermenteerd om een basiswijn te produceren. Deze basiswijnen worden gemengd om de gewenste smaak en stijl van de champagne te bereiken. Na het mengen wordt suiker en gist toegevoegd, en wordt de wijn gebotteld voor de tweede gisting.

  2. Tweede gisting in de fles: De wijn wordt in de fles gebotteld, samen met een mengsel van suiker en gist, bekend als “liqueur de tirage.” Deze suiker en gist zullen fermenteren en koolstofdioxide produceren. Omdat de fles is afgesloten, kan de koolstofdioxide niet ontsnappen en lost deze op in de wijn, waardoor de bubbels ontstaan. De tweede gisting vindt plaats in een koele kelder en kan enkele maanden tot enkele jaren duren, afhankelijk van het gewenste stijl en kwaliteit.

  3. Rijping op de gistresten: Na de tweede gisting blijven de flessen horizontaal liggen in de kelder, wat zorgt voor contact tussen de wijn en de gistresten die zich hebben opgehoopt. Dit proces, dat “sur lie” wordt genoemd, draagt bij aan de ontwikkeling van complexe aroma’s en smaken in de champagne.

  4. Afscheiden van de gistresten: Na de rijping op de gistresten begint het proces van “remuage” of “riddling.” De flessen worden langzaam met de hals naar beneden gedraaid en gekanteld, waardoor de gistresten naar de hals van de fles bewegen.

  5. Ontgisting en kurken: Zodra de gistresten zich in de hals van de fles hebben verzameld, wordt de hals snel bevroren. Hierdoor vormt zich een ijsprop waarin de gistresten worden gevangen. De fles wordt geopend en de bevroren ijsprop, samen met de gistresten, wordt verwijderd door de druk in de fles. Onmiddellijk na het verwijderen van de ijsprop wordt een mengsel van wijn en suiker, bekend als “liqueur d’expédition,” toegevoegd om het verlies aan vloeistof in de fles aan te vullen. Vervolgens wordt de definitieve kurk geplaatst en wordt de fles afgesloten met een draadkooi om ervoor te zorgen dat de kurk op zijn plaats blijft, zelfs onder druk.

Ondanks dat wij het afraden om snel te koelen en altijd een fles koud te hebben liggen. Kan het natuurlijk voorkomen dat je er niet ééntje koud hebt liggen, dan kan je onderstaande opties proberen. Er zijn verschillende manieren om een champagnefles snel te koelen leg de fles NOOIT in de vriezer.

  1. IJsemmer met water en ijs: Plaats de champagnefles in een ijsemmer gevuld met water en ijs. Voeg een flinke hoeveelheid ijs toe en voeg dan water toe tot de fles ongeveer driekwart ondergedompeld is. Draai de fles af en toe om, zodat de koude vloeistof gelijkmatig rond de fles circuleert. Dit is een van de meest gebruikte methoden om snel en gelijkmatig te koelen. Tussen de 15-30 minuten.

  2. IJsbad: Vul een grote kom met ijswater en voeg een handvol zout toe. Het zout verlaagt het vriespunt van het water en versnelt het koelproces. Plaats de fles in de kom met ijswater en draai hem af en toe om. Dit zou de fles vrij snel moeten koelen binnen 10-15 min is de fles koud.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je de champagnefles niet te lang in een ijsemmer moet laten liggen. Idealiter zou je de fles moeten controleren om ervoor te zorgen dat hij de gewenste koelte heeft bereikt voordat je hem opent en serveert. De aanbevolen serveertemperatuur voor champagne ligt meestal tussen de 7°C en 10°C.

Voorbereiding:

    • Zorg ervoor dat de champagne goed gekoeld is, bij voorkeur tussen 7°C en 9°C.
    • Gebruik een schoon glas die aan de bovenkant kleiner is als de onderkant om de aroma’s goed vast te houden.
    • Kies een rustige en geurloze omgeving om storende geuren te vermijden.
    • Schenk een kleine hoeveelheid champagne in het glas, ongeveer een derde vol.

Met het oog:

    • Houd het glas schuin tegen een witte achtergrond en bekijk de kleur. Let op de tinten, van bleek goud tot diep goud. En kijk naar de bubbels zijn het er veel? Zijn het dikke of dunne bubbels?

Met de neus:

    • Houd het glas bij de steel vast om opwarming door je handen te verminderen.
    • Breng je neus dicht bij de opening van het glas en ruik voorzichtig. Eerst de primaire aroma’s zoals fruitige tonen.
    • Laat het even ademen en let op secundaire aroma’s, zoals bloemige of kruidige tonen.
    • Zoek ook naar complexere geuren die zich kunnen ontwikkelen, zoals geroosterd brood of noten.

Met de mond:

    • Neem een slokje en laat de champagne rondgaan in je mond. Probeer de smaak op verschillende delen van je tong waar te nemen.
    • Let op zoetheid, zuurgraad, fruitige tonen en hoe het bruisende gevoel aanvoelt.
    • Probeer de balans tussen zoet en zuur te herkennen, en merk op of de smaken zich ontwikkelen terwijl je proeft.|

Afdronk en nasmaak:

    • Slik de champagne door en let op de afdronk. Dit is het gevoel en de smaak die achterblijven nadat je hebt doorgeslikt.
    • Let op hoelang de smaak blijft hangen en welke nieuwe smaaknuances zich ontwikkelen na het doorslikken.

Totale indruk:

    • Denk na over de kleur, geur en smaak die je hebt ervaren.
    • Overweeg of de champagne evenwichtig en aangenaam was. Let op de complexiteit en diepte van de smaak.

Onthoud dat proeven een persoonlijke ervaring is. Geniet van de ontdekking van smaken die jou aanspreken. Bespreek je indrukken met anderen, deel wat je hebt geleerd en experimenteer met verschillende champagnes om je smaakvoorkeuren te ontwikkelen.

Het proeven van champagne is leuk en stimulerend, en met wat oefening kun je meer nuances en details ontdekken in elke slok. Wil je onze champagnes een keer proeven? Boek dan een een proeverij via https://bubbelbroeders.nl/champage-proeverij/